Valkerij Culemborg - Over ons

Werkwijze

Geschiedenis

Valkerij Culemborg is een concept geboren uit passie en liefde voor de natuur, om het natuurlijke gedrag van roofvogels en uilen te kunnen delen met iedereen die hier ook geïnteresseerd in is.

Ik ben Jelmer Hoekstra (26) uit Culemborg, ik ben 8 geleden begonnen met het houden en africhten van verschillende diersoorten, ik bestudeerde het gedrag en kon mijn ogen niet afhouden om de natuur zich in een gecontroleerde omgeving zijn gang te zien gaan. Mijn favoriete dier soorten waren altijd al jagers, vlees etende dieren die hoog op de ladder van de voedselketen staan en uiteindelijk is mijn voorkeur uitgegaan naar jacht vogels.

Sinds ik in Frankrijk een aantal verschillende valkerijen heb bezocht toen ik nog erg jong was wist ik dat ik ook valkenier wilde worden, ik moest wel even wachten tot ik op mijzelf woonde om hiermee te beginnen, ik las boeken, keek films en probeerde zoveel mogelijk kennis te bemachtigen en ik ben toen begonnen om af en toe een dag mee te lopen met roofvogel houders ik ben ook nu nog geen officiële valkenier, de weg om dit te bereiken is erg lang maar zal het bereiken ervan een hoogtepunt in mijn leven zijn.

Uiteindelijk ben ik zelf begonnen met het houden van Uilen en Roofvogels, hoeveel kennis ik ook had opgedaan en hoeveel ik voorbereid was op mijn eerste vogel is de praktijk een stuk moeilijker als de theorie, ik leer nog elke dag bij. Dit is ook een waarschuwing voor de mensen die graag eigen roofvogels en/of uilen willen houden, zorg dat u echt goed voorbereidt bent want de vogel kan alleen de dupe worden van uw ondeskundigheid, loop stage’s en lees boeken.

Toen ik eenmaal leerde om echt om te gaan met roofvogels en uilen heb ik besloten om Valkerij Culemborg op te zetten, hier ging het mij om mensen de kans te geven om in contact te komen met deze dieren en zelf erover te kunnen leren.

Tegenwoordig biedt ik demonstraties aan, ik organiseer fotoshoots vlieg de trouwringen naar het altaar bij bruiloften, geef ik educatieve lessen, ik geef workshops en bestrijdt ik overlast met roofvogels.